10 INTERESSANTE FAKTA OM DEN ISLANDSKE SWEATER -LOPAPEYSA

En islandsk Sweater er en autentiske uldtrøje også kaldet “Lopapeysa”. Det er en traditionelt strik sweater i meget høj kvalitet strikket i Island. Så søger man en stilfuld sweater, gennemsyret af traditionerne i den islandske kultur, så er en original Islandsk Sweater det rigtige valg.

1. HVAD ER EN ISLANDSK SWEATER “LOPAPEYSA”?

En islandsk sweater er en traditionel håndstrikket uldtrøje, der stammer fra Island. Disse sweatre er kendt for deres karakteristiske design. Ofte bestående af indviklede mønstre af trådformede farvekombinationer og brug af naturlig ufarvet uld. Islandske sweatre er lavet af varm islandsk fåreuld, som er ideel til de Islandske ekstreme vejrforhold. Islandske sweatre betragtes også jævnligt, som et symbol på den islandske kultur og arv. Og den er ikke kun populær i Island, men også i resten af verden en håndlavet beklædningsgenstand i høj kvalitet.

2. HVAD BETYDER ORDET “LOPAPEYSA” PÅ ISLANDSK?

Traditionelle islandske sweatre er kendt under navnet “lopapeysa”. Ordet “lopapeysa” er en kombination af ordene “lopi” og “peysa”, hvor “lopi” hentyder til typen af uldgarn, der bruges i sweateren, og “peysa” betyder sweater eller pullover på islandsk. Så det betyder principielt garnsweater eller sweater lavet af uspundet uldgarn.

3. HVILKEN TYPE ULD BRUGES TIL AT LAVE EN ISLANDSK SWEATER (OPAPEYSA)?

Lopi er navnet på en specifik type uspundet uldgarn (plötulopi), der stammer fra islandske får og har specifikke varme og vandtætte egenskaber. Den islandske fåreuld anses for at være en af de uldtyper der er de varmeste og mest isolerende i verden og den er kendt for sin styrke og holdbarhed. Fiberen har et dobbelt lag uld, som giver ekstra varme og isolering. En komplet autentisk islandsk lopapeysa skal altså være lavet af 100% islandsk uld.

4. HVOR LANG TID TAGER DET AT STRIKKE EN ISLANDSK SWEATER, LOPAPEYSA?

Tiden det tager at strikke en islandsk sweater “lopapeysa”, kan variere grundet flere faktorer, eksempelvis strikkerens færdigheder, størrelsen på sweateren og kompleksiteten af designet. For en med erfaring kan en typisk lopapeysa tage alt mellem 30 til 100 timer at færdiggøre.
Det er dog vigtigt at huske på, at det at strikke en lopapeysa er en tidskrævende proces, der kræver en god forståelse af traditionelle strikketeknikker.

5. HVOR BLIVER DE AUTENTISKE ISLANDSKE SWEATRE LAVET?

Islandske sweatre fremstilles i Island af meget erfarne strikkere der for det meste er pensionerede, og som bruger traditionelle teknikker og materialer til at skabe disse unikke sweatre. Historisk set er Islandske sweatre blevet håndstrikket af kvinderne for at skabe varmt og holdbart tøj til sig selv og deres familier grundet de barske vejrforhold.
I dag bliver lopapeysa-uldtrøjer stadig håndstrikket af disse dygtige håndværkere i Island.

6. HVAD REPRÆSENTERER DET ISLANDSKE SWEATERMØNSTER LOPAPEYSA?

Den islandske sweater har meget karakteristiske og traditionelle mønsterdesigns. Lopapeysa er traditionelt lavet med et cirkulært bærestykke, der åbner sig ud fra halsåbningen øverst på sweateren. Mønsteret er i ikke-varierende cirkler, så både forsiden og bagsiden ser ens ud.
Sweatrene har ofte indviklede og farverige udformninger med mønstre, der er unikke for Island og ofte er deinspireret af traditionelle islandske motiver som folklore og natur. Disse repræsenterer skyer, bjergtoppe og lava. Den traditionelle islandske sweater fremstilles i bløde naturfarver som grå, brun, sort, beige og hvid, men i dag kan de fås i af en række farvestrålende uldtyper.

7. GÅR ISLÆNDINGE I ISLANDSKE SWEATRE “LOPAPEYSA”?

Lopapeysa er populær i Island på grund af dens holdbarhed og varme, som er vigtig til landets barske vejrforhold. Sweateren er en fast del af den islandske mode og ses normalt som et symbol på islandsk arv og kultur, og den betragtes som både en praktisk og stilfuld beklædningsgenstand, som kan bæres hele året rundt. Den typiske islandske sweater findes i 4 former: pullover, cardigans, halv lynlås og hel lynlås.

8. HVORFOR BETRAGTES LOPAPEYSA SOM ET SYMBOL PÅ ISLANDSK KULTUR OG TRADITION?

Den islandske uldtrøje har en lang og rig historie i Island og var en nyttig og praktisk beklædningsgenstand for fiskere og landmænd, der skulle overleve det barske vejr i Island. Lopapeysa er et symbol på islandsk kultur og tradition og bæres af mange islændinge som et symbol på national stolthed og identitet. Sweateren ses som en repræsentation af Islands rige kulturarv og forbindes med landets historie med traditionel håndstrik og uldbearbejdning. Sweateren repræsenterer også den tætte forbindelse til naturen og går ofte i arv fra generation til generation i familier.

9. BERØMTHEDER ELSKER DEN ISLANDSKE LOPAPEYSA

Der er adskillige berømte islændinge og filmstjerner, som bliver set med den islandske lopapeysa.
I Island er det almindeligt at se både politikere, musikere og andre typer af berømtheder bære lopapeysaen. For eksempel har det ofte været set at den islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson og Islands statsminister, Katrín Jakobsdóttir, bære en lopapeysa. Yderligere også musikeren og sangskriveren Björk, medlemmerne af det islandske band Sigur Rós, og sangeren Kaleo, bare for at nævne få.

I de senere år er lopapeysaen også nået Hollywood. For eksempel blev skuespillerinden Emma Watson fotograferet i en lopapeysa, da hun promoverede filmen “Little Women”. Scarlett Johansson bar en islandsk uldtrøje med et smukt mønster i filmen “We bought a Zoo«”, og musikeren Ed Sheeran er blevet set i en lopapeysa i mange sammenhænge.

10. HVOR MEGET KOSTER EN ISLANDSK SWEATER I ISLAND?

Prisen på en Lopapeysa sweater i Island kan variere på baggrund af flere faktorer som størrelse, design og materiale. I gennemsnit skal man forvente at bruge mellem 50.000 og 80.000 islandske kroner (ISK) på en traditionel Lopapeysa sweater.

Hvornår opstod den Islandske Sweater?

Strikning kom stor sandsynlighed til Island i det 16. århundrede, men lopapeysaen opstod først i begyndelsen eller midten af det 20. århundrede. Her startede import og havde fortrængt ældre og mere traditionelt islandsk tøj. Industriel produktion erstattede håndstrikningen, og man begyndte at søge efter nye måder at udnytte den indfødte uld og strikkefærdigheder på.

Gennem tiden har der været mange spekulationer om stilens oprindelse og ophavsmænd. Der har været forslag om aztekiske, navajo, tyrkiske eller svenske tekstilmønstre. Der er også påstande om at det er et originalt design af Auður Laxness. Men konsensus i det akademiske forskning indtil videre er, at stilen ikke har nogen enkelt ophavsmand, har haft en række af udenlandske indflydelser.

Efter Islands komplette uafhængighed af Danmark i 1944 blev den islandske sweater i stigende grad en tradition og et symbol på national identitet. Lopapeysaen har været på mode 2 gange. I ca. 3 årtier efter Islands uafhængighed af Danmark i 1944, og igen i begyndelsen af det 21. århundrede, grundet globaliseringen udfordrede den nationale identitet.

Find mere info om andre uld typer her. 20 gængse uldtyper.